Pages Navigation Menu

Amicii Salvamont

Asociația AMICII SALVAMONT s-a înfiinţat în luna septembrie 1999, cu scopul de a-i strânge într-un nucleu pe toți cei care doreau să fie alături de activitatea Salvamont Gorj, simpatizanți, susținători, colaboratori sau aspiranți salvamont aflați în primele faze de formare ca salvatori montani.

Asociația a obţinut avizul de înființare nr. 5741/30.08.1999 din partea Ministrului Tineretului şi Sportului, iar în data de 03.09.1999, prin sentința civilă nr. 255 a Tribunalului Județean Gorj, a primit încuviințarea funcționării și înscrierea în registrul persoanelor juridice din județul Gorj.

Pe lângă activitatea intensă de selecționare, pregătire și formare de viitori salvatori montani, asociația a reușit să identifice și o serie de aspecte insuficient acoperite instituțional la nivelul societății civile, reușind să se implice în soluționarea acestora. Astfel, au fost întreprinse acțiuni în domenii diverse ca educația tineretului, ecologie și protecția mediului, dezvoltarea societății civile, păstrarea patrimoniului istoric și cultural, asistență socială, reconversie profesională a șomerilor, dezvoltarea și promovarea turismului etc.

Problematica abordată s-a dovedit de interes major pentru societate, reușindu-se realizarea unor proiecte bune, proiecte sprijinite în derulare de importante instituții ale statului cu atribuții în domeniile respective.(Lista proiectelor ) De-a lungul timpului, asociația noastră a fost sprijinită de către Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională pentru Turism, Fundația pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, Agenția Județeană de Dezvoltare a Zonelor Miniere, a derulat proiecte având ca parteneri Consiliul Județean Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Gorj, Muzeul Județean Gorj, Serviciul Public Județean Salvamont Gorj, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Primăria Municipiului Tg-Jiu, consilii locale, O.N.G.-uri, agenți economici, etc.

Galerie foto proiecteSursele de finanțare ale acestor proiecte au fost diverse, pornind de la resurse proprii, provenind din cotizații, donații, sponsorizări, activități economice, până la accesarea unor programe de finanțare. În anul 2001 două dintre proiectele derulate de către asociația Amicii Salvamont au fost declarate proiecte de succes, singurele din regiunea de S-V Oltenia ale componentei PHARE – RO 0007 – Dezvoltarea regională, investiții și priorități PND. Această recunoaștere a mai fost primită de doar 11 proiecte din întreaga țară.

Tot în același an, proiectul ″PRO NATURA MILENIUL III″ a obținut locul II pe țară la Gala Premiilor Ford pentru Mediu, iar în anul 2002, proiectul ″ECOVOLUNTAR″ obține mențiune în cadrul aceleiași prestigioase gale.

În toți acești ani asociația a reușit să devină un partener constant de dialog cu administrația județeană și cu administrațiile locale, participând la realizarea strategiilor de dezvoltare ale județului Gorj și municipiului Tg-Jiu, la elaborarea Studiului pentru dezvoltarea potențialului turistic al județului Gorj și la numeroase acțiuni educative sau sociale.Galerie foto diplome

Anual asociația încheie 20-30 de acorduri de parteneriat cu unitățile de învățământ din județul Gorj pentru realizarea în comun a acțiunilor de educație montană, ecologie, orientare profesională, turism, sport, etc.

Indiferent de vârstă sau de pregătirea profesională, toți cei care se regăsesc în ideile pe care le promovăm, apreciază domeniile abordate sau activitățile noastre sunt bineveniți să ni se alăture.

Vă așteptăm cu drag !